Als gemeente Shamar willen we doen wat er in de Bijbel staat. Daarom vieren wij de Bijbelse feesten op de tijden die daarvoor in de Bijbel zijn aangegeven. De Bijbelse feesten staan genoemd in Leviticus 23. Het zijn er zeven: Shabbat, Pesach, Feest van ongezuurde broden (Chag HaMatzot), Dag van de Eerstelingen (Yom HaBikkurim), Wekenfeest (Shavuot), Bazuinenfeest (Yom Teruah), Grote Verzoendag (Yom Kippur) en het Loofhuttenfeest (Sukkot).
Om deze feesten te vieren op de tijden die in de Bijbel zijn aangegeven, volgen we de Joodse kalender. Die kalender gaat uit van zowel de zon als de maan en loopt dus niet gelijk met onze westerse (Gregoriaanse kalender). Daardoor zijn de feesten niet op vaste dagen in het jaar of op vaste data in onze westerse kalender.
Er zijn verschillende zienswijzen en tradities over het vieren van de feesten en over welke dagen of data. Wij hanteren voor gemeente Shamar de gangbare toepassing vanuit de Joodse kalender. Daarbij is het nog van belang om te weten dat in de Joodse kalender de dag begint als het avond (donker) wordt. De feesten beginnen dus in onze kalender de avond voor de (eerste) dag van het feest.
Er zijn nog meer gedenkdagen en feesten die in de Bijbel worden genoemd, waaraan wij wel aandacht besteden maar die wij in de gemeente niet vieren. Dat zijn bijvoorbeeld Nieuwe maan (Rosh Chodesh), het Lotenfeest (Purim, het boek Esther uit de Bijbel) en het Inwijdingsfeest (Chanukah).
In de agenda kun je vinden wanneer wij de feesten vieren.