De gemeente Shamar is ontstaan vanuit de Israël-avonden die door Stichting Pillar of Fire georganiseerd werden. “Shamar” is het Hebreeuwse woord voor “bewaren”, “bewaken”, “houden”. Dit betrekken we op Gods Woord, en daarin centraal staat Jezus de Messias, Yeshua HaMashiach. Daarbij weten we ons nadrukkelijk verbonden met en staan volledig achter Gods verbondsvolk Israël. We houden de Shabbat en andere Bijbelse feesten, zoals Pesach, het Wekenfeest en het Loofhuttenfeest. Iedere zaterdag vieren we samen de Shabbat. U bent vanaf 10:30 uur welkom voor een kopje koffie. Om 11.00 uur begint de samenkomst. Na afloop van de samenkomst wordt er een lunch geserveerd waar u ook van harte voor uitgenodigd bent.
Jezus centraal
Door de hele Bijbel heen lezen we over Jezus, de eniggeboren Zoon van God, aangekondigd als Verlosser. Al vanaf het begin (het eerste Bijbelboek Genesis) is Jezus aanwezig (Johannes 1:1). Met Zijn Hebreeuwse naam Yeshua wordt dat duidelijker, zoals in Psalm 14:7 “Och, dat Israëls verlossing (yeshuat) uit Sion kwam!” (HSV) Jezus heeft door Zijn dood aan het kruis de zonden van de wereld op zich genomen. “Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus. Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed.” (Romeinen 3:23-25 HSV) Daarom vieren we elke eerste Shabbat van de maand het avondmaal, een verwijzing naar de laatste Sedermaaltijd die Jezus met Zijn discipelen had. We danken Yeshua voor Zijn offer als we brood eten en wijn drinken. “Want zo dikwijls als u dit brood eet en deze drinkbeker drinkt, verkondig de dood van de Heere, totdat Hij komt.” (1 Korinthe 11:26 HSV)
Verbonden met Israel
We leven in een bijzondere tijd. God brengt zijn Joodse volk terug naar het land wat Hij hen beloofd heeft. (Jeremia 16:14,15) God heeft onze generatie uitgekozen om daar getuige van te zijn…. Als christenen hoeven we geen Joden te worden of ons zo te gedragen, maar we mogen wel samen met hen optrekken. Jezus Christus heeft de tussenmuur tussen Joden en gelovigen uit de volken afgebroken zodat we één kunnen zijn in Hem (Efeze 2:11-22). Wij mogen als christenen de wortels van ons geloof leren kennen, door nieuwe openbaring en ons verbonden weten met Israël. Wij mogen achter hen staan, met onze broeders en zusters optrekken en van hen houden, zoals Jezus van hen houdt. We kunnen voor hen bidden maar hen ook in praktische zin ondersteunen. En als wij op reis gaan naar Israël, kunnen we hen ontmoeten en hen zegenen door ons met hen te verbinden. “Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.” (Genesis 12:3 HSV)
Geplaatst in Den Haag
Den Haag heeft sinds 2012 in het gemeentewapen het motto ‘vrede en recht’ laten opnemen vanwege het grote aantal organisaties voor internationaal recht. Onder andere door het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en het Internationale Strafhof (ICC) is Den Haag een belangrijke stad voor de Verenigde Naties en het internationaal recht. De Bijbel leert echter dat Jeruzalem de stad van de Grote Koning is (Psalm 48:3, Mattheus 5:35) en het centrum van waaruit Hij zelf zal regeren (Jesaja 2:1-5). De gemeente Shamar weet zich in Den Haag geplaatst met een bijzondere roeping om vanuit Den Haag te wijzen naar Jeruzalem. “Want uit Sion zal de wet uitgaan, en het woord van de HEERE uit Jeruzalem.” (Jes 2:3 HSV) Jeruzalem is de stad van waarheid, recht en vrede. Want: zonder waarheid is er geen recht en zonder recht geen vrede. “Nu dan, koningen, handel verstandig. Laat u onderwijzen, rechters van de aarde.” (Psalm 2:10 HSV)
Gebed en pastoraat
Gebed is essentieel voor de gemeente. Voorafgaand aan elke samenkomst op de Shabbat is er een bidstond vanaf 10:00 uur, waarin we bidden voor de samenkomst, de gemeente, Israel en (persoonlijke) noden. Ook na afloop van iedere dienst is er gelegenheid voor gebed. Door de week zijn er twee online bidstonden. Elke dinsdagavond is er gebed voor alijah, de terugkeer van het Joodse volk naar Israel. Elke donderdag avond wordt er voor Israël en daaraan verbonden onderwerpen gebeden. De gebedstijden zijn van 20:00 uur tot uiterlijk 21:30 uur.
Als gemeenteleden zien we om naar elkaar en leven we met elkaar mee. Door de gezamenlijke maaltijd na afloop van iedere samenkomst op de Shabbat is er ruimschoots gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Als je behoefte hebt aan gebed of pastorale zorg dan zijn daarvoor de oudsten beschikbaar. Zij kunnen met je in gesprek en met je bidden. Dat doen ze vanuit het Bijbelse principe dat God gebeden verhoort en mensen tegemoet komt in hun lijden. “Want Ik ben de HEERE, uw Heelmeester”(Exodus 15:26 HSV). Soms is er behoefte aan meer dan gesprek en geestelijke bijstand en zal waar nodig worden doorverwezen naar professionele hulpverlening.
Parasha
Een parasha is een gedeelte van de Thora (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium). Traditioneel wordt de Thora verdeeld in wekelijkse porties (parashot), zodat de hele Thora elke Shabbat in een periode van één of drie jaar kan worden gelezen. Wij houden de cyclus van één jaar aan. Daarin zijn 54 porties.